29 Mart 2007 Perşembe
Fırında Makarna
Fırında makarnayı çok severiz..Annem çok yapardı eskiden.. Geçen gün de ablam yaptı..Hemne fotoğrafladım tabi...Ve bilgisayarda iş yerinden birine vermek için annemden aldığım tarifi buldum ve inanılmaz sevindim..Çünkü annemin ölçüleriydi ve ondan duyduğum gibi yazmıştım.. Çok güzel bir duygu.. O anı tekrar yaşadım sanki.. Ne garip bir fırında makarna tarifi bu kadar mı mutlu eder insanı......
Malzemeler:
Yarım paket çubuk makarna
1 adet yufka
1,5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1-1,5 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir
5-6 yumurta
1,5 su bardağı süt
Tuz , karabiber
Yapılışı:Makarna haşlanıp süzülür. Yağlanmış tepsiye yufka tepsi duvarlarını kaplayacak şekilde serilir. Bir kapta makarna, beyaz peynir, kaşar peynir, yumurta, süt, tuz ve çok az miktarda karabiberle karıştırılır. Karışım tepsiye döküldükten sonra üstüne biraz kaşar peynir rendelenir. Fırına sürülür. Sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun...
26 Mart 2007 Pazartesi
Yoğurtlu Biber Kurusu
Herkese iyi haftalar....
23 Mart 2007 Cuma
Patates Salatası
Malzemeler:
5 orta boy patates
4-5 taze soğan
Maydanoz
5 adet kornişon turşu
Tuz,karabiber,nane
Zeytinyağı,limon
Yapılışı: Patatesler haşlandıktan sonra küçük olmayacak şekilde küp küp doğranır. Soğan ve turşu doğranır, maydanoz ince kıyılır ve patateslerle harmanlanır.Baharatlar katılarak ,zeytinyağı ve limon eklenerek karıştırılır.Tuz ve limon koyarken turşu da tuz ve ekşilik olduğuna dikkat edilir.Afiyet olsun....
22 Mart 2007 Perşembe
Sebzeli Sosis (Hamursuz Pizza)
Sıra geldi dünün favorisine... Sofra dergisinde görmüştüm.. Yapımı çok basit ama o kadar lezzetli ki.. Fırından çıkarken yaydığı kokuyla pizza yaptığımı sandı herkes.. Şiddetle öneririm...
Malzemeler:
2 adet domates
3 adet çarliston biber
3-4 adet sosis
Yarım demet maydonoz
Yarım demet dereotu ( ben koymadım)
2 adet yumurta
2 su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvıyağ
200 gr beyaz peynir
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (üzeri için)
21 Mart 2007 Çarşamba
Mutlu Çay Daveti
Sonunda dinlenebileceğim bir zaman yarattım kendime... Biriken günlerimi kullandım ve işte evdeyiim....Olmuyor böle dedim, işler de azalmışken ben bi kaçayım bir güzel dinleneyim.. Dünden beri sabah işe gitme telaşıyla yatmıyor,geç saatlere kadar uyuyabiliyorum... Arkadaş ve kardeş toplantı , gezmeleri ile evde boş boş oturma planları yaptım kendime...Tabi bu bir kaçcık günde hangi birini yapabilcem ama ben şimdiden herbirine bir gün belirledim:)) Ama insan öyle alışıyormuş ki çalışmaya evde ne yapacağımı bilemedim önce.. Şimdiyse günler yetmeyecek gibi geliyor.. Her gün bir tarif ekliycem diye söyledim kendime bu arada ama duydum mu bilmiyorum:)) Yapabilirim, başarabilirim:))
Ne zamandır evde oturma planları yaptığımız arkadaşım Filiz'i davet ettim çaya.. Ablam da evdeyken bu sıralar güzel bir fırsattı...İnsan bazen de evde zaman geçirmek istiyormuş..Her ne kadar çalışmayı, üretken olmayı çok sevsemde ev hanımlığı da güzelmiş:) Güzel bir sofra hazırladım arkadaşıma ablamın tiramisusu eşliğinde.. Bol kahkahalı, ciddi konuların da yer aldığı bol sohbetli bir gündü.. Menü üç kişi için fazla olsa da gözümüz doydu:))
Menümüzde;
Sebzeli sosis (hamursuz pizza)
Sigara böreği
Patates salatası
Yoğurtlu havuç salatası
Cevizli kurabiye
Tiramisu
Ekler pasta (Filiz'in getirdiği) vardı..
En kısa zamanda tarifler gelecektir.. Gezmekten vakit bulursam:)
16 Mart 2007 Cuma
Allı-Morlu Gerdanlık:Kurutmalıklar
Artık gelen yorumlara kulak vermenin zamanı... Kuru dolmadan sonra gelen kurutmalık nasıl yapılır yorumlarına kayıtsız kalamazdım ve kalmadım.. Yine geç oldu biraz arkadaşlar ama alıştınız siz bana artık dimi..Ama dersimi çalıştım da geldim.. Biber ve patlıcanlardan bir de güzel bir poz aldım.. Onlara yakışan güzel bir de isim öğrendim..Gaziantep'de böyle denirmiş kurutmalıklara "allı-morlu gerdanlık"... Gerçekten de renkleri çok güzel, onlara yakışan bir isim... Yaz aylarında balkona asıp da sıcakta renk değişimlerini izlemek çok keyifli... Neyse uzattım biliyorum yapımını anlatmaya geçiyorum...
Dolmalık Biber: Biberlerinin saplarını çıkartıp içini temizledikten sonra büyük bir dikiş iğnesi yardımıyla ipe dizin.
Sivri Biber: Biberlerin saplarını kestikten sonra biberin baş kısmından aşağı doğru 1-2 parmak derinliğinde kesin ve ipe dizin.
*Biberleri kurutmadan önce yıkama işlemi yapmıyoruz.
Patlıcan: Patlıcanların sapını çıkarıp ortadan ikiye kesin.Tatlı kaşığı yardımıyla, delmeden içini oyun. Tuzlu suda 10 dakika beklettikten sonra iyice yıkayıp suyunu süzün ve patlıcanları da birbirine çok yaklaştırmadan ipe dizin.
Sebzeler kuruduktan sonra bir kaç gün de çok güneş almayan bir yere hepsini bir araya asarak kurutmaya devam edin. Daha sonra bez bir torba içerisinde ağzı açık bir şekilde muhafaza edin. Kapalı, havasız bir otamda bırakmamaya dikkat edin, çüremeye yol açabilir.
Umarım yararlı bilgiler verebilmişimdir, arkası yarında fasulye kurutmasına da yer vericem.. Beni izlemeye devam edin:))
9 Mart 2007 Cuma
Zeytinyağlı Kuru Dolma
Geçmedi bugün vakit...Yookk geçmiyo... Bi kere ben girdim mi bahar coşkusuna duramıyorum içerlerde.. Duvarlar üstüme üstüme geliyo.. Ne işim var burda diyorum.. Aklıma bir Orhan Veli şiiri geliyo "beni bu güzel havalar mahvetti, böyle havada istifa ettim evkaftaki memuriyetimden" Gülüyorum...Yok yok inanma sen diyorum kendime.. Sonra bi diğer şiir "tüyden hafif olurum böle sabahlar.. içimde kuş cıvıltıları şarkılar..." Hani kuş ,hani güneş hani cıvıltıı.. Dışarda hepsi.. Neyse az sabret, az kaldı bitti gün.. Bir saat sonra haftasonu başlıyo... Ayşe çok güzel bi yazı yazmış bu cuma günleriyle ilgili... İçimdeki duyguları bastıramadım daha fazla onu okuyunca da..İşte benden bu kadar:))
Malzemeler:
· 15-20 tane kuru dolmalık biber-patlıcan
· 1,5-2 su bardağı pirinç
· 4 orta boy soğan
· 3/4 su bardağı zeytinyağı
· 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
· 2 yemek kaşığı kuş üzümü
· 2 adet küp şeker
· 3 yemek kaşığı kuru nane
· 1 tatlı kaşığı tarçın
· 1 tatlı kaşığı dolma baharı
· 1 çay kaşığı karabiber
· 1 çay kaşığı kimyon
· 1 su bardağı+2 parmak su
· Yarım çay bardağına yakın nar ekşisi
· Tuz
Yapılışı: Kuru biber ve patlıcanlarımızı yumuşayana kadar haşlayın. Ocaktan indirdikten sonra soğuk süzgeçte suyunu çekmesini sağlayın.Bu arada dolma içimiz için yağ, soğan ve fıstığı biraz derin bir teflon tavada kavurun.Yıkanmış pirinci ekleyip 3 dk daha kavurun.Su,tuz, kuş üzümü ve diğer baharatları ekleyip karıştırın. Kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin ve ateşten indirin.İç soğuduktan sonra nar ekşisini ekleyip karıştırın.Ve biber ve patlıcanaların içini yarıyı geçinceye kadar doldurun. Tencereye dik bir şekilde dizin. Üzerine az miktarda zeytinyağı gezdirip biber ve patlıcanların yarısına gelecek şekilde su koyun. Tencerenin kapağ kapalı şekilde,su kaynadıktan sonra altını kısarak pişirin.Afiyet olsun....
7 Mart 2007 Çarşamba
Portakal Şuruplu Kek
Artık tariflerimin arası çok uzamaya başladı.. Kızıyorum kendime hem de çookk.... Daha geçen gün yazmıştım yoruldum ama geldim artık diye ama işte birşey değişmedi.. Yeni tarif denemeycek kadar tembelleştim üstelik 1 haftadır.. Kızmaya başladı artık herkes yeni birşeyler görmüyoruz diye.. Neyseki eklenmeyi bekleyen tariflerim var.. Ve şu an çok mutluyum.. Büyük bir işi bitirdim ve bloguma yazı yazıyorum.. Ve baharın geldiğini hissediyorum kuşlardan ve parlak güneşten.. Hem de çok güzel bir albümü dinleyerek.. Ferhat Göçer'in yeni albümünden bahsediyorum..Kesinlikle harika bir albüm..Her bir şarkı ayrı duygulara götürüyor sizi.. Siz baharın gelişini karşılarken kuş cıvıltılarına eşlik ediyor....
Ama şimdi ben napıyorum, bahar derken sizi tekrar kışa götürecek bir tarif veriyorum :)) Hazır,sıkmalık portakallar bitmeden yapmanızı tavsiye ederim..Biraz geç oldu ama üzgünüm.. Filiz ablanın teyzesi yapmış ve çok beğenince hemen bana getirdi saolsun.. E bana da yapmak farz oldu..Ama geç kaldım eklemek için...Gerçekten çok güzel bir lezzet, evinizi portakal kokusu sarıyor ve yerken revani sanıyorsunuz...Kışın son günlerinde uğurlama keki:))
Malzemeler:
Şurup için: 16 yemek kaşığı toz şekeri
4 adet portakal
Kek için: 5 yumurta
14 yemek kaşığı şeker
14 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yapılışı: Şurup için 16 kaşık toz şekeri, 2 su bardağı su ile kaynatın. 2 dk kaynadıktan sonra 4 adet portakal suyunu ilave edip bir taşım da onunla kaynatın. Şurup soğuyunca 2 tane portakalın kabuğunu rende olarak ilave edin. Portakal kabuğu rendesinin bir kısmını servis sırasında süslemek için ayırın. Şurup soğumaya bırakın.
Kekimiz için 5 yumurtayı şekerle köpük oluncaya dek çırpın.Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek karıştırın ve yağlanmış kek kalıbına döküp fırına verin. Kek fırından çıkınca kalıptan servis tabağına alın, kek sıcakken soğuk şurubu her yerine dağılacak şekilde dökün. Portakal kabuğu rendeleriyle süsleyin. Afiyet olsun..
2 Mart 2007 Cuma
Tiramisu
Ne kadar hareketli bir haftaydı anlatamam.... Neredeyse bir blogum olduğunu unutuyordum.... Ne buralara uğrayabildim ne bir tarif ekleyebildim.. Ancak çok kısa süreliğine uğrayıp yorumlara bakıp mutlu oldum... Ziyarete gelen ve yorum bırakan herkese çok teşekkürler... Ancak bugün olmuyor böle dedim, kendine gel...! Ne hayatın koşturmacası bitiyor ne de ani değişiklikleri.. Uyum sağlamak ve bu koşturmaca içinde herşeye zaman ayırmak zorundasın... Yoksa bir yerde tıkanıyor herşey.. Yarım kalan işler, uğraşlar, sohbetler... Bir yerinden yakalamak zorundasın herşeyi... Sevdiğin şeyleri yapmalısın dedim..Ve işte hafta sonu geldi bile.. Bol bol gezmeli, dinlenmeli , gülmeli, uyumalı...Bi de yemeli:)) İşte eminim hepinizin sevdiği bir tatlı tarifi... Çok hafif ve çok lezzetli mutlaka öneririm.... Hafta sonu yapın yiyin.. Düşünmeyin rejimi,diyeti.. Bu tiramisu kalorisiz , yağ yerine mutluluk oluyo yiyince:)) Bizde ablam yapar hep,biz de yeriz ,yedikçe mutlu oluruz:)) Ellerine sağlık ablacımm:))
Malzemeler:
1 adet kakaolu (çift katlı) hazır pasta keki
1 kupa bol şekerli koyu nescafe
(içine 1-2 çorba kaşığı brendy veya kakao likörü katılabilir)
Krema için:
1/2 litre süt
3 çorba kaşığı şeker
3 çorba kaşığı un
2 yumurtanın sarısı
1 kutu labne peynir
Pasta üstü için: Kakao
Afiyet olsun...