18 Eylül 2007 Salı

Ramazan Geldi, Hoşgeldi Etkinliği ile Güllaç ve Tava Böreği

Bu katıldığım ikinci etkinlik olacak, ne mutlu bana! Hem de böyle güzel bir ayda, böyle anlamlı bir konuyla..Bu güzel seçim için etkinliğin evsahibi diyalog yemeklerinden Süheyla'ya teşekkür ediyorum.
Ramazan ayına gireli daha 5 gün oldu. Ama bu kadarlık bir süre bile insanın ruhunu dinlendirmeye, nefsine hakin olmaya, içini huzurla doldurmaya yetiyor bile. . Günün her anını anlamlı kılıyor. Sahura kalktığımda gözlerimi zar zor açarak yemek yemeye çalışmak, küçüklüğümde annemler kalkınca heveslenip kalkıp masaya kurulduğum anları hatırlatıyor.. Eskiden evde annemin büyük bir heves ve tatlı bir telaşla iftar sofrasını hazırlamasını izleyip, babamın sıcacık pideyi getirmesini beklerken, şimdi ezana zar zor yetişsem de , eve girerken aldığım pide kokusu, iftar saati sokakların sessizleşmesi beni mutlu etmeye yetiyor.. Hep denir ya nerde o eski ramazanlar.. Hiç bir şey aynı kalmıyor ki.. Değişen ramazanlar, bayramlar değil, yitip giden insanlar ve büyüyüp hayatın telaşına kapılan bizleriz.. Ama hala o huzuru hissedip, bu günleri anlamlı kılıp, o eski tatları yaşayıp çocuklarımıza da bizim anılarımız gibi anlar bırakabiliyorsak ne mutlu bize! Aslında hiç sevmem böyle konuşmaları ahkam kesmeleri ama demek ki insanın içinden geliyormuş bazen.. Olsun bu sefer de böyle olsun!
Herkes bereketli, hayırlı ve huzurlu bir Ramazan geçirsin!

Gelelim etkinlik için hazırladığım tariflere.. Ramazan denince ilk akla gelen etkinliğin baştacı olacak iftar sonrası tatlımız güllaç ve sahur için pratik bir hamur işi olan tava böreği..


Güllaç yapmadan önce tarif almadan önce çok zorlandım.Çünkü kime sorsam hep aynı cevabı aldım, 'ne kadar istersen süt ona göre şeker istediğin gibi yerleştir.. ' İş başa düştü dedim araştırma soruşturmayla ölçüleri kesinleştirdim kendi damak tadımla..

GÜLLAÇ

Malzemeler:
  • 5 yaprak güllaç
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker (arttırabilirsiniz)
  • Yarım paket vanilya
  • Nar taneleri, ceviz
Yapılışı: Süte şeker ve vanilyayı ekleyip kaynamaya yakın ısıtın. Borcam kaba güllaç yapraklarını kırarak yerleştirin. Her yaprakta süt ilave edin ve kepçenin arkasıyla güllaca sütü yedirin. iki yaprakta bir aralarına ceviz serpiştirin istemezseniz sadece üstünü cevizle süsleyin. Çünkü ceviz rengini biraz karartıyor ama tadı bence daha güzel oluyor. Sütümüz bitince tatlımızı soğutup, ceviz ve nar taneleriyle süsleyin. Sütümüz az gelirse tekrar kaynatıp ekleyebiliriz. Sütü çok emiyor ve kuru olmaması gerekiyor. Şekerini de damak tadına göre arttırabilirsiniz. Afiyet olsun...

İkinci tarifimiz sahurda kısa sürede yapabileceğimiz tava böreği..Hem çıtır çıtır hem çok pratik.
TAVA BÖREĞİ
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • Peynir, maydanoz

Yapılışı : Bir kapta süt, yumurta ve sıvı yağı karıştıralım. Geniş teflon tavaya tabanını tutmayacak kadar sıvı yağ koyalım ve ilk yufkamızı kenarları taşacak şekilde büzerek yerleştirelim. Diğer yufkaları parçalayarak yerleştirelim. Aralarına hazırladığımız karışımdan dökelim, peynir içinden ilave edelim ve kenarda kalan yufkalarla kapatalım. Ağzı kapalı şekilde kısık ateşte böreğimizi ters düz ederek pişirelim. (Böreğimizi çevirdikçe tavaya yağ ilave etmeyi unutmayalım.)
Afiyet olsun...

12 yorum:

SOFRAOZLEMİ dedi ki...

merhaba
canım yeni bloğun hayırlı olsun...
bende dayanamadım peşinizden geldim:)
güllaç ve tava böreğin harika gözüküyor hayatım ,hele narlara bayıldım boncuk gibi parlıyorlar..ellerine sağlık...
sevgilerle..

Pembelinin Mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık, güllaç ve börek harika görünüyor.

NiNo dedi ki...

ellerine saglik

Adsız dedi ki...

merhaba ayşegülcüğüm.güllaç bir kere çok nefis duruyo.zaten çok severim ben.tava böreğini biz kuru yufkadan yaparız.hiç hazır yufkadan denememiştim.sende görünce şimdi ilk işim yufka alıp yapmak olacak.ellerine sağlık.
asotu.blogcu.com

Ayşegül dedi ki...

Özlemcimm hoşgeldi ncanım.. çok sevindim bi an görünce:)) teşekk
rler beğenmene sevindim..
özellikle senin de gelmene çok sevindim.. hasret gideririz artık..

pembeli teşekkürler güzel yorumun için..

Nino ziyaretlerin için teşekkürler..

Sevim abla çok teşekkürler beğenmene çokk sevindim.. kuru yufkadan yapılanı yemiştim ben de o da harika oluyor.. bu da çok pratik... sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba yeni siteniz hayirli olsun. Gullaca ben de cok severim Ramazan da ayri bir tat ellerinize saglik. Bu borekten ben de yapiyorum gercekten cok lezzetli oluyor . Benim sitemde de kiymalisi var. Hayirli cumalar.
Sevgiyle kalin.

Adsız dedi ki...

Sevgili arkadasim,etkinlik icin ne güzel lezzetler yapmissin böyle,
ellerine-yüregine saglik.Sevgiyle kal.

bembi dedi ki...

güllaç gerçekten çok güzel görünüyor! :)

Ayşegül dedi ki...

Özgün güllacı ben de pek yemezdim ama bu ramazan her hafta yapıyorum:)) çok güzel oluyor .. hımm kıymalısı da çok güzel olur böreğin senin de ellerine sağlık...

thesuur beğenmene çok sevindim artık etkinliklere katılmaya başladım:)) devam ederim umarım. teşekkürler..

bembi hoşgeldin:)) çok sevindim gelmene seni takip ediyorum çünkü:)) güllaç evet güzel dimi özellikle narlar:))

Adsız dedi ki...

merhabalar harika olmuş börekte güllaçta eline saglık...

ayseyaman dedi ki...

Sevgili Ayşegülüm
satır arasına yazdıkların gözümden kaçmadı, yine hüzünlendirdin beni. Ramazan aynı Ramazan dediğin gibi ama değişen yitip giden bizleriz.
Artik biz çoçuklarımıza örnek olacağız,inşallah, kismetse, çok istiyorum örnek olabileceğim günleri görmeyi! :)

Canım güllaç nefis görünüyor,narlı narlı! Uzun zamandır yemediğim için şimdi burnumda tütüyor. Tava böreğide nefis olmuş! Ellerine sağlık canım
sevgilerle

Ayşegül dedi ki...

hünerli eller teşekkürler güzel yorumun için..

Ayşee biliyorum zaten senin onları farkedeceğini bu yüzden memnunum halimden:)) duygularıma,yazılarıma karşılık almak çok güzel..
çok haklısın bizler de çocuklarımızla yaşıycaz inşallah o güzel günleri tekrar.. bu kadar sabırsızlanıyosun madem ee ne zaman teyze olcazzz?? :))) heyecanlandım şimdi:))

yemekleri beğenmene sevindim canım teşekkürler.. keşek güllacı sana gönderme şansım olsaydı:(
öptüm seni..

Related Posts with Thumbnails