1 Şubat 2007 Perşembe

Annemin Mayalı Poğaçası ve Kakaolu Keki

Sonunda annemin lezzetlerinden bir kaçını paylaşabilcem sizlerle… Hani hep annelerin kendilerine özgü lezzetleri vardır ya..Ben hala annemin elinden yediğim sandviçin tadını bile başka sandviçlerde bulamam.. Hangi yemek olursa olsun, aynı tarifle siz yapsanız onun gibi tutturamazsınız tadını, hamurunu.. Zaten onlar da tarifini bir türlü sizin istediğiniz gibi veremezler çünkü onlar hep göz kararı yaparlar.. :)) İşte annemden iyi ki tarifini almışız dediğim annemin deyimiyle “mayalı”sı ve kakolu keki…O iki lezzetin kokusunu duyduğum anda eski günlere gider eski güzellikleri yaşarım.. Sanki mutfakta biz değil de annem vardır.. Ve yemek yaparken annemin dediği sözü aklımdan hiç çıkarmam..”Sevgini katacaksın yemeğe” derdi, “öyle üstünkörü yapmayacaksın özeneceksin, severek yapacaksın”.. İşte bu güzel lezzetleri ablam yaptı bu hafta sonu.. Annemin yaptığı kadar güzel oldu.. Sizin de mutfağınızdaki anne eli hiç eksilmesin…
Annemin Poğaçası
Malzemeler:

2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurtanın akı (sarılarını üzerine sürmek için ayırın)
1,5 silme tatlı kaşığı tuz
3 silme yemek kaşığı toz şeker
2 paket yaş maya
Alabildiğince un

İçi için: peynir,maydanoz

Yapılışı:
Mayayı ılık sütün içinde erittikten sonra diğer malzemeleri de katarak kulak memesi kıvamında hamur elde edin.Ceviz büyüklüğünde parçaları zemin üzerinde elinizle 10 cm kadar açarak içine peynirli içi yerleştirin, orta kısmında biraz açıklık bırakaraj kenarlarını iyice kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürerek çörek otuyla süsleyip fırına yerleştirin..

Yumuşacık, birkaç tanenin yetmeyeceği bir poğaça, şiddetle tavsiye ederim…

Annemin Kakaolu Keki
Malzemeler:
1,5 su bardağı toz şeker
4 yumurta
1 su bardağından biraz fazla süt
1-1,5 paket kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket margarin
3 bardaktan 2 parmak fazla un
İsterseniz 2 yemek kaşığı damla çikolata
Yapılışı:
Önce yağı eritin, sütü ısıtın ve ılımaya bırakın.Un ile kabartma tozunu bir kata karıştırın. Ayrı bir kapta yumurta ile şekeri büyükçe bir kapta köpürene kadar çırpın. Sütün içine kakaoyu karıştırıp yağın içine ekleyin.Unu yumurtanın içine daha sonra yağla sütü de bunlara ekelyere karıştırın. Yağlanmış kek kalıbına döküp, fırına verin.

Her zaman yapacağınız bir kek,afiyet olsun…

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails