4 Mayıs 2007 Cuma

Kuru Kayısı Yağlaması ve Kayısının Faydaları

Geçen ay kanım düşük çıktığı için kuru üzüm ve kuru kayısı yemeye başladım.. Kan yapıyormuş, hem de çok lezzetli ,yemek aralarında açlığımı bastırıyor ve diyete yardımcı oluyor, tabi çok yemedikçe.. :))

Bu sıralar bizim evde çok tüketilmeye başladı kuru kayısı.. Şimdiki tarif de yine annemin yaptığı ve bizim çok sevdiğimiz bir tatlı.. Geçen gün aklımıza geldi ve ablam yaptı.. Sizin de beğeneceğinizi düşünüyorum.. Eğer tatlıyı ve kuru kayısı seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.Yalnız biraz kalorili olduğu için dikkat edin derim:))

Ama önce kayısının faydaları....



Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir.

-Beynin düzenli çalışmasını sağlar, stres azaltır


-Karaciğerin tahrip olan kısmının tamirini yapar


-Kemiklerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında önemli rol oynar


-Kan yapımını artırarak, kansızlığa engel olur


-Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur, meydana gelmiş ülserlerin iyileşmesinde rol oynar


-Böbreklerde taş teşekkülünü azaltır.


-Üreme sistemi üzerinde önemli rolü vardır.


-Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir .


-Dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasında önemli rol oynar.


-Kalp kaslarını kuvvetlendirir ve daha düzenli çalışmasını sağlar Klinik ölümündeki reanimasyon çalışmalarında kalbin cevap vermesinde etkili olur .


-Kayısının potasyumca zengin, sodyumca fakır ve A vitaminin öz maddesi karotence zengin olması insan beslenmesinde çok önemli boyutlar kazandırmaktadır .

-5-6 kayısının çekirdeği dövülüp suyu içilirse bağırsak kurtlarını öldürür.

Yanınızda kayısı bulundurun, çünkü böylece açlıktan kan şekeriniz düştüğünde kayısı yersiniz. Hem çikolata, pasta vb. yememiş olursunuz, hem de sayısız faydalarından yararlanmış olursunuz. Tabi kilo vermek istiyorsanız bu davranış daha uygun.

Tüm bunların yanında dikkat edilmesi gereken bir husus var ki göz ardı edilemez. Karaciğer rahatsızlığı olanlar kayısıyı çok fazla yememelidirler. Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar ve fazla mide asidi salgılayanlar ham kayısı yememeli, olgun kayısıları tercih etmelidirler.

(Kaynak:İnternetten derlenmiştir.)



KURU KAYISI YAĞLAMASI

Malzemeler:

  • Yarım kilo çekirdekli kuru kayısı
  • Yarım paket margarin
  • 1,5 su bardağı su

Yapılışı: Kayısıları yıkayıp teflon tencereye alın. Üzerine 1,5 bardak su ekleyerek kaynatın. bir taraftan başka bir tavada margarini eritin. Kayısılarının suyu yarıya inecek kadar kısık ateşte kaynadıktan sonra erittiğimiz margarini ekleyip 5-10 dakika kavuralım. Sıcak servis yapalım.Ertesi güne kaldığında dolapta muhafaza edip yiyeceğimiz zaman yine ısıtıp yiyelim.

Cevizle de ikram edebilirsiniz..(ben unuttum:) )

Not: Şeker eklemeye gerek yok kayısının tadı yeterli olacaktır.

Afiyet olsun..


1 yorum:

serinmavi dedi ki...

ablanın eline sağlık canım,çok güzel görünüyor.Kansızlık sorunu be de de var ve acayip halsizlik ve yorgunluk veriyor.3 aydır kan hapı kullanıyorum.Ramazan bitince tekrar tahlil yaptırıp işe yarayıp yaramaığına bakaacak doktorum...Şifalar diliyorum sana da....selamlar...........

Related Posts with Thumbnails