Malesef hayat devam ediyor tüm acılara rağmen..Bu hafta yaptığım turşu tarifini geç kalmadan eklemek istedim. Çünkü turşuluk sebzeler bitmek üzere.. Bizim her sene yaptığımız turşu tarifi. Salatalık turşusunu hazır aldığımız için bu sene ondan yapmadık. Ablamla başardık bu sefer, sabırsızlıkla bekliyoruz sonucu :))
Bidona kurduğumuz için kurulmuş halinin fotoğrafı güzel olmadı:) O yüzden kurulmamış haliyle yetincez:)
Malzemeler:
- 8-10 kilo domates
- 2 kilo acur
- 1 kilo çarliston biber
- 1 kilo sivri biber
- 1,5 demet maydanoz
- 1 demet nane
- 1 demet dereotu
- 300 gr sarmısak
- 3 tane limon
- 4 şişe sirke (750 gr'lık şişelerden)
- 2 avuç nohut
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı limon tuzu
- Kaya tuzu
- Su
- Tüm malzemeleri yıkayıp hazırlayın. Sarımsakları soyup, doğrayın. Limonları 8'e bölün.
- Turşuyu kuracağımız bidona ilk olarak nohut,şeker ve bir kaç sarımsağı atın.
- Malzemeleri 4-5 yerinden iğneleyerek dizmeye başlayın. Domates (alt tarafa yeşil domatesleri koymaya dikkat edelim.) , acur, çarliston ve sivri biberleri karışık olarak 1 kat yerleştirdikten sonra üzerlerine biraz nane, maydanoz, 1 avuç sarmısak ve 4-5 dilim limon dizin. Dereotunu iple bağlayarak bidonun ortalarına gelince onu da yerleştirin.
- Malzemeler bitene kadar bu şekilde devam edin. Biraz maydanozu en üste koymak için ayırın.
- Malzemeler bitince kalan sarmısağı üzerine ekleyin. 2 yemek kaşığı limon tuzunu da üzerine ekleyip maydanozla kapatın.
- Büyük bir kapta tuzlu suyu hazırlayın. Tuzu normalden fazla olsun.
- Tuzlu su, sirke şeklinde sırayla bidona boşaltın.Tuz ve suyun ölçüsünü veremiyorum. Göz kararı yaptım çünkü. Az gelirse tekrar tuzlu su yaparsınız. Bidonun yarısı sirke yarısı tuzlu su olacak şekilde ayarlayın. En son sirke koyacak şekilde işlemi bitirin.
- Bidonumuzun ağzını kapatıp altına geniş bir kap koyu. Çünkü ekşimeye başlayınca suyu taşabilir.
- Sıcak ve rüzgardan uzak , serin ve kuytu bir yerde muhafaza edelim.
- 3-5 gün sonra tadına bakalım tuzu az gelirse tuz ilave edelim. Eğer ekşi ve veya tuzlu gelirse sulandırılmış sirke ilave edebilirsiniz.
8 yorum:
aysegülcügüm,
evet haklisin öfke ve acidan baska bir sey hissedilmiyor. ates düstügü yeri yakarmis, analara, eslere, evlatlara allah sabir versin.
ablanla hazirladiginiz tursu pek hosuma gitti, bana eski günleri hatirlatti birden bire...rahmetli annecigim ne güzel kis hazirligi yapardi bizlerde sabirsizlikla tursunun olmasini beklerdik.
ellerinize saglik,
sevgiler,
canan
merhaba;
canım kimsede hal ve moral kalmadı...
allah sonumuzu ve sonlarını hayır etsin iflah olsunlar inşallah ne diyeyim
ha bi de aklıam düşürdün eve gidip turşu yiyeceğim :):):)
sevgiler
Rabbim sabırlar versin acılı ailelere....
Rabbim sabırlar versin acılı ailelere....
Canancım artık düzelir umarım herşey, içimiz ço kacıyor çünkü..
Canım yorumun duygulandırdı beni, bu beni ilk tek başına yaptığım turşu. bizim de hep rahmetli annem yapardı, ne güzeldi o hazırlıklar dimi..aynı duyguları paylaşmak çok güzel.. sevgiler canım.
Esracım, her gün yeni bir haberle yıkılıyoruz, dediğin gibi olur inşallah..
gel de benim turçumdan ye olmadı ama daha:))
Oyacım amin canım, Allah yardım etsin..
Ayşegül'cüm sen etkinlik hazırlığını yapmışsın bile. Bende yaptım turşularımı bitmeden, yiyoruz bile. Seninde ellerine sağlık canım. Allah şehitlere rahmet, acılı ailelerinede sabır versin. Sevgiler...
İnan benim de elim ayağım tutmuyor, gülümsemek bile istemiyor canımız, yıllarca süren bu acı bitsin artık. Bu nedenle ben de blogumla hiç ilgilenemedim. Sen blogspot'a geçmişsin, hayırlısı olsun. Sayfan çok çok güzel olmuş, marifetlerine zaten söz yok, herşey çok harika, ellerine sağlık..
Rabbimden sabır diliyorum, tüm şehit ailelerine.
Ellerine sağlık, turşunun malzemeleri bile ne hoş görünüyor.:)
Selamlar...
Yorum Gönder